MTÜ Võidusõiduabi

2018 võidusõiduhooaeg kujunes MTÜ Võidusõiduabi inimestele vaheldusrikkaks- kevad ja sügis möödusid vaid paarile võidusõidule kaasa aidates, kuid suvel teenindasime 8 nädala jooksul 6 erinevat võistlust.

Autoralli EMV etappidel olime ametis suve alguses Viru rallil ning hooaja lõpetasime legendaarse Saaremaa ralliga. Rakveres abistasid oma kogemustega Võidusõiduabi kohtunikke ka Taavi Luik, Marek Mõistus, Indrek Irs ja Monica Irs, kes on tehnokontrolörideks enamikel Eestis toimuvatel rallidel. Saaremaal olime ametis tavapärasema meeskonnaga, kuhu korraldaja leidis meile praktikantideks ka paar kohalikku noort. Loodame, et neil jagub tahtmist ka tulevikus jätkata autospordi kohtunikuna erinevatel võistlustel.
Nii Rakveres kui Saaremaal olid uued korraldajad, kes olid teinud põhjaliku eeltöö. Selle tulemusel pakuti osalevatele meeskondadele mugav ja läbimõeldud taristu, huvitavad võistlusrajad ning tasemel korraldusmeeskond. Aitäh teile!
Neile rallivõistlustele negatiivseks peegelduseks tuleb kahjuks pidada „Estonian Grand Prix“ nime kandnud ringrajavõistlust, mille korraldamiseks suudeti välja kaubelda isegi riiklik toetus EASi kaudu. Vaatamata suurele meediakajastusele oli võistluse korraldus kehvapoolne. Väga suure küsimärgi jättis võistluse juht, kes ei saanud aru oma ülesannetest ja vastutusest. Veidi paremini hakkasid asjad korraldusliku poole pealt toimima siis, kui mõned teised vanemametnikud hakkasid oma ülesannete kõrvalt võistluste juhti abistama ning võtsid osaliselt tema kohustused üle. Siin on küll väga tugev mõtlemise ja otsustamise koht nii EALi kui ka EMFi ringrajakomisjonidele.

Juulikuisel mootorrataste IRRC-sarja Imatras olime ametis taas nelja lipukohtunikuna.
Sellele järgnes traditsiooniliselt Palangas peetav 1006km kestvussõit autodele. Tehnilist kontrolli pakkus ainult Eesti kohtunikest koostatud brigaad. Selle raames selgitati esmakordselt ka rahvusvahelise TCR klassi Balti meister. Margus Villau ülesandeks oli TCR autode juhtajude ja tarkvaraseadistuste kontrollimine. Tal tuli on-lines teha tihedat koostööd sakslastest spetsialistidega, kes koordineerivad kõikide TCR autode elektroonika kontrollimist.

Selle aasta Jyväskylä rallil sai tehnilise kontrolli meeskonda kirjutada lausa 7 Eesti kohtuniku nimed! Karmo Uusmaa on juba mitmendat aastat ametis FIA tehnilise delegaadi assistendina. Teised meie kohtunikud olid kohal tavaliste kontrolöridena. Loodame, et Tallinna Tehnikakõrgkooli autotranspordi üliõpilastel on nüüd oma tundides põnevamat kuulata. Nimelt said kooli lektorid Aimar Lukk ning Margus Villau oma esimesed kogemused MM-ralli kohtunikuna.
Planeeritud on TTKK ja MTÜ Võidusõiduabi koostöö jätkumine ka käesoleval õppeaastal. Selle raames annab Raul Koov tulevastele autoinseneridele lisatunde, mis käsitlevad mootorispordi tehnilisi reegleid ja nende kontrollimist.

Augustis toimus Soomes Alastaro ringrajal tsiklite Soome ja Eesti MV-te etapp. Selle korraldajaks on traditsiooniliselt Turu West Coast Racing Club ry, mille liikmeteks on ka Piret ja Raul. Meie kohtunikud vastutasid võistluste juhtidena selle ohutu ja reeglitele vastava läbiviimise eest. Kõik õnnestus! Isegi vaatamata pühapäeval töö lõpetanud stardifooridele suudeti võistlejad rajale saata lipuga starti andes.

Hooaja lõppakordiks jäi eelpool kirjeldatud Saaremaa ralli. Võime öelda, et olime tublid. Meie meeskond oli küll kriitiliselt väike, kuid saime ülesannetega hästi hakkama. Veel kord: tänu ja kiitus võistluse korraldajale, kes pakkus abi ja lahendusi, mitte ei otsinud vabandusi enda olemise lihtsustamiseks!

Tänaseks on mustandina kirjas ka enamik meie plaanidest 2019 võistlushooajaks. Paistab, et tuleb taas tegus aasta, mis pakub meiega koostööd tegevatele kohtunikele senisest enam välisriikides toimuvaid võistluseid. Ilmselt on lisandumas ka mõni uus tiitlivõistluste etapp, kust loodame saada väärt kogemust ja teadmisi, mida saame kasutada ka Eestis ning Soomes toimuvatel võistlustel ning koolitustel.

 

Tänu ja kummardus kõigile, kellega 2018 hooajal tegime koostööd:
auto24ring, SA Pärnu Haigla, Promosportas, klubas Startas, WCRC, Alastaro Circuit, Ramasec, Viru ralli korraldusmeeskond, Saaremaa ralli korraldusmeeskond
Andres, Gerli, Tenel, Asper
Enn, Urmas, Marko,
Marek, Aili, Ragnar, Toomas, Margus, Kaie, Aadu, Rain, Urmas, Sander, Aimar, Eve

 

Ägedat aastavahetust!
Kohtume võistlustel!

 

MTÜ Võidusõiduabi, Raul ja Piret

Kommenteerimine on suletud.